Restoratif Diş Tedavisi (Diş Dolgusu)
Restoratif Diş Tedavisi (Diş Dolgusu)
Restoratif Diş Tedavisi, sağlıklı dişlere sahip olmak isteyen hemen her bireyin tercih ettiği uygulamalardan bir tanesidir. Diş hekimliğinin önemli alanlarından bir tanesi olan Restoratif Diş Tedavisi kapsamında hem işlevsel hem de fonksiyonel olarak başarılı sonuçlardan fayda sağlamak mümkündür.
En Çok Kullanılan Diş Dolgu Çeşitleri
Halk arasında ‘Diş Dolgusu’ olarak da bilinen bu tedavi dişlerin kırılması ya da çürümesi sonrasında tercih edilmektedir. Aşınmanın giderilmesi ve daha sağlıklı bir diş yapısının elde edilmesi adına ‘Dolgu Tedavisi’ tercih edilmektedir. Bu tedavi esnasında tercih edilen dolgu çeşitleri kullanılan malzeme bağlamında farklılık göstermektedir. Diş Hekimleri tarafından en çok tercih edilen dolgu çeşitleri aşağıdaki gibidir.
Amalgam Diş Dolgusu
Amalgam Dolgu ya da Gümüş Dolgu, dayanıklı bir dolgu çeşidi olmasına rağmen estetik görüntüsü sayesinde çok tercih edilmemektedir. %70’lik kısmı gümüşten oluşan bu karışımın uzun ömürlü olması çok sık tercih edilmesine katkı sağlar.
Kompozit Diş Dolgusu
Estetik olarak güzel bir görünüm elde etmek adına tercih edilen kompozit dolgu amalgam ile kıyaslandığında kusursuz bir görünüm sağlar. Diş yapısında ekstra bir renge neden olmadığı gibi dolgunun varlığı dahi belli olmaz. Maliyet bakımından daha yüksek olduğundan hasta tercihine bağlı olarak kullanılır.
Porselen Onlay Dİş Dolgusu
Porselen Dolgu hem estetik hem de dayanıklı olmaları nedeniyle dikkat çeker. Özel olarak üretilen bu dolgularla başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür.
Diş çürüğü günümüz şartlarında 7’den 70’e herkeste görülen bir rahatsızlıktır. Merve Aycan diş kliniği tedavisinde öncelikli konu dişin kaybedilmemesidir. Dişin çürümesi durumunda dolgu yapılarak kurtarılması söz konusu olduğunda ilk aşamada dolgu yapılır. Dolgu çeşitleri de bu kategoride farklı özelliklere sahiptir.
Dolgu Çeşitleri
Kompozit, amalgam ve porselen dolgu yöntemleri özellik bakımından farklıdır. Amalgam yöntem gümüş karışımlı bir yöntemdir. Kompozit yöntem ise biraz daha pahalıdır ancak estetik bakımdan etkilidir. Porselen özellikli dolgu yöntemi de kompozit gibidir ancak görünümü daha beyazdır. Dolgunun kaliteli olması uzun ömürlü olmasını sağlar. Ayrıca diş hekiminin de deneyimli olması bu kategoride önemlidir.
Ayrıca altın karışımlı Merve Aycan dolgu tedavi yöntemi de tercih ediliyor. Cam ve kalıcı dolgu yöntemleri de bu kategoride tercih edilen tedavi seçeneklerinden biridir. Dişlerde meydana gelen çürükler dişin delinmesine veya çukurlaşmasına neden olur. Bu gibi durumlarda yapılması gereken uzman diş hekimine başvurmaktır.
Dolgu Nasıl Yapılır?
Çürüyen dişin tedavi edilmesinde ilk aşamada röntgen çekimi vardır. Bütün tedavi yöntemlerinde röntgen önemlidir. Çekilen röntgeni inceleyen diş hekimi çürük olan dişi dikkatli bir şekilde inceler. İltihaplanma veya kis oluştuysa bu durumda ilk tedavi kis ve iltihap tedavisidir.
Dişin dolgu yapılarak tedavi edilmesi mümkünse uzman diş hekimi bu tedavi yöntemini onaylar. Bu tedavi bütün yaş grupları için uygulanabilir. Dolgunun uzun ömürlü olması için diş hekiminin tavsiyelerine uyulması gerekir.
Hasta dolgu yöntemlerinden birini tercih eder ve bu yöntem uzman diş hekimi tarafından uygulanır. Tedavi öncesinde anestezi uygulanır ve hastanın anestezi ilacına karşı her hangi bir alerjik rahatsızlığı olmamalıdır. Dolgu işlemi yapılmadan önce dolgu yapılacak yer temizlenir. Çürük kalıntıları temizleme işlemi sonrasında tamamen ortadan kaldırılır. Çürük olan yerin temizlenmesinin ardından dolgu yapılır.
Merve Aycan Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz, diğer tedavilerimizi incelemek için tıklayınız.
Restoratif Diş Tedavisi (Diş Dolgusu) Restoratif Diş Tedavisi, sağlıklı dişlere sahip olmak isteyen hemen her bireyin tercih ettiği uygulamalardan bir tanesidir. Diş hekimliğinin önemli alanlarından bir tanesi olan Restoratif Diş Tedavisi kapsamında hem işlevsel hem de fonksiyonel olarak başarılı sonuçlardan fayda sağlamak mümkündür. En Çok Kullanılan Diş Dolgu Çeşitleri Halk arasında ‘Diş Dolgusu’ olarak da […]