Gece Dişlerimi Sıkıyorum Ne Yapmalıyım? Diş Sıkması Sorunu!

Duygusal hassasiyet ve stres gibi sebeplerden dolayı düşünülen diş sıkmasının en önemli sebebi stabil olmayan eklem pozisyonunuzdan kaynaklanıyor olabilir. Eğer ideal bir kapanışınız yoksa ve erken temas eden dişleriniz varsa özellikle gece diş sıkması vakası çok fazla yaşanabilmektedir. Erken temas eden diş yüzeylerinin olması, kişinin doğru ve tam olarak kapatmasına engel olduğu gibi alt çenenin de öne ileriye ya da doğru olmayan herhangi bir pozisyonda ısırmasına ve bu da eklemin olması gereken noktadan uzaklaşmasına neden olmaktadır.  Genel sağlık kalitesini düşürmek istemeyenler, antalya ortodonti ile gece dişlerini sıkma şikayetlerini  iletmektedir.

 

Gece Dişlerimi Sıkıyorum Ne Yapmalıyım? Diş Sıkması Sorunu!
Gece Dişlerimi Sıkıyorum Ne Yapmalıyım? Diş Sıkması Sorunu!

Diş Sıkması Nasıl Önlenir?

Uyandığında yorgun yüz kaslarıyla uyanan ve başı ağrıyanlar, gece diş sıkma şikayetlerinden kurtulmak için merve aycan tercihinde bulunmaktadır. Probleminin neden kaynaklandığı tespit edilmekte olup dişlerde kırılma veya aşınma gibi çeşitli diş sorunlarının olup olmadığı kontrol edilmektedir. Bu rahatsızlığın önüne geçmek için stabil eklem pozisyonu ve ideal oklüzyon oluşturulması gerekmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Çenede, boyunda ve yüzde ağrı şikayetleri ile antalya ortodonti aramasıyla gelen kişilerin öncelik olarak eklem tomografilerinin çekilmesi ve detaylı bir eklem muayenesi yapılması gerekmektedir. Artan diş ağrısı, uyku bozukluğu, yanak iç kısmında çiğnemeden kaynaklı hasar, aşınmış diş minesi, özellikle diş eti bölgelerine yakın alanlarda görülen mine kırıkları, ağız açmada kısıtlılık, eklemden gelen sesler diş sıkması belirtileri arasında yer almaktadır.

Nasıl Tespit Edilir?

Diş muayenelerinde merve aycan tarafından ele alınan diş sıkması için belirtilerin olup olmadığının kontrolü sağlanmaktadır. Özellikle diş minesinde aşınma gibi durumların tespit edilmesi, bu şüpheleri arttırmaktadır. Fiziksel muayene ile eklemlerin hareketi, kasların muayenesi ve dişlerin detaylı incelenmesi ile problemin derecesi tespit edilmektedir. Durumun ne kadar ileri derecede olduğunun görülmesi için tomografi çekilmesi gerekmektedir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer hastada stabil olmayan eklem pozisyonu ve dejenerasyon tespit edilmişse öncelikle 3 boyutlu tarayıcı kullanarak dijital görüntü elde edilmektedir. Sonrasında hastaya özel olarak tasarlanan eklem splinti oluşturulmakta ve hastanın bu splinti 7/24 takması istenmektedir. Bu aşama çok önemlidir. Dişlerin kapanışa gelmesi splint sayesinde engellenir ve eklemin diş pozisyonundan kaynaklanan yanlış konumlanması min 6 ay içerisinde düzelmeyle sonuçlanır. Bu noktada hastanın kooperasyonu ile birlikte splintin doğru bir şekilde uyumlanması çok önemlidir.
Splint tedavisinden sonra alt çene tamamen farklı bir pozisyonda kapanışa geçebilir işte bu kapanış aslında olması gereken ideal kemik pozisyonudur ve artık ortodontik tedavi ile dişlerin düzeltilmesi aşamasına geçilebilir.

 

 

Bilgilendirme

Konuyla ilgili sormak istediklerinizi yorum bölümüne yazarak sorabilirsiniz. Sizlere cevap vermek için elimizden gelen gayreti göstereceğimizden emin olabilirsiniz.

Merve AYCAN olarak sizlere sürekli bilgilendirme makaleleri hazırlamaktayım, diğer yazılarımızı okumak için lütfen tıklayın.

Ayrıca beni Instagram ‘dan da takip edep merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir